Casa Latina

Amenajarea bucatariei ✏️ Ghid complet

06/12/2022

 


Amenajarea rațională a unei bucătării trebuie să fie pornită chiar de pe planşeta arhitectului. Este locul unde gospodina îşi petrece o bună parte din timp, fapt pentru care încăperea respectivă se cere mobilată practic, rațional iluminată şi decorată corect. 

Organizarea încăperii destinate bucătăriei ține seama de înlesnirea următoarelor lucrări, ce se execută aici: pregătirea şi prepararea alimentelor (frigerea, prăjirea, fierberea, după caz), a preparatelor ce vor fi servite la masă şi spălatul vaselor. Atelierul culinar, bucătăria, trebuie să asigure, prin dispunerea mobilelor şi aparaturii respective, economie maximă de mişcări din partea gospodinei, să fie un spațiu practic, confortabil şi, de ce nu, vesel. Într-o bucătărie ordonată, mobilată corect, munca gospodinei se simplifică. 

Cand gospodina se poate servi de toate obiectele necesare lucrului numai prin simpla întindere a brațelor, se poate spune că bucătăria este organizată în mod ideal. Aceasta presupune că toate cele necesare pentru pregătirea mesei să fie amplasate în limitele razei de acţiune a mainilor sale. Înălțimea obiectelor de bază (chiuvetă, aragaz, masă) trebuie să fie de 0,80; 0,85; 0,90 m, cifre ce variază după statura gospodinei. Distanţa la care se suspendă un dulap, de exemplu, deasupra chiuvetei, respectiv înălțimea față de chiuvetă, va fi de 0,45-0,50 m. Ideal este ca dulapurile aşezate direct pe pardoseală ,,să urce" pînă la cel mult 1,80 m înălțime. 

Ordinea obiectelor în sertarele dulapurilor montate în bucătărie este cea obişnuită: cele grele şi voluminoase în partea de jos (respectiv în sertarele de jos ale dulapului), cele mijlocii la mijloc, iar cele mici,fine, în sertarele de sus, pe polițele superioare ale dulapurilor. În ce priveşte ordinea de pe un raft, de exemplu, obiectele mai înalte se lor să fie mult uşurată. De altfel, este mai nimerit ca pe fiecare raft aşază spre perete, iar cele mai mici către față astfel încat manevrarea sau folosite cu acelaşi scop, să fie așezate acelaşi gen de pahare: cele de serviciu Pe polița dulapului închis, la înălțime mijlocie, se vor ordona serviciile de masă - bineînțeles cele folosite curent. 

Pentru o amenajare eficienta a bucatariei, două-trei scaune (taburete) pentru bucătărie îşi pot afla locul direct sub masă, economisindu-se spațiul, în special în bucătăriile mici. tură etc.). Fereastra bucătăriei nu are neapărată nevoie de perdea. 

Interdicţia este cu atat mai valabilă pentru bucătăriile mici, ale căror spații sint calculate pînă la centimă. În toate cazurile este total contraindicată deschiderea unei ferestre care, prin rabatare, se suprapune peste direcția flăcării aragazului. 

Atenția va fi și mai mare în cazurile în care, deschizandu-se (din cauza curentului), canaturile ferestrei pot răsturna recipientele aflate în fierbere pe aragaz. Vopsiți în aceeaşi culoare cu plafonul pereții bucătăriei vor fi pană la jumătate în ulei sau placați în faianță; bucătăria va avea întotdeauna culoarea albă tocmai pentru a păstra cea mai perfectă igienă şi curățenie. 

Pardoseala bucătăriei, de regulă aceeaşi cu a vestibulului spre care se deschide, poate fi mozaic, gresie, marmură. Bine izolate, acestea nu se ceruiesc, nu se dau cu uleiuri pentru a nu deveni alunecoase. Un mare număr de accidente se petrec în locuință prin neglijența unora care aruncă pe jos coji de fructe sau de legume, uleiuri, grăsimi sau pur şi simplu țin cu tot dinadinsul ca în bucătării să dea strălucire pardoselii folosind ceară de parchet. Traversele trebuie folosite cu multă precauție. 

Un mic covoraş cu efect decorativ, care să apere gospodina de răceala cimentului, a marmurii etc. este de preferat. În bucătăriile prea stramte, mici, un singur rand de dulapuri va asigura lejeritatea de mişcare a gospodinei în timpul lucrului. Alteori (în spațiile mai mari) mobilierul este aşezat în L, planurile de muncă continuîndu-se, dar ţinînd seama de relațiile ergonomice de lucru. În bucătăriile pătrate, cu spații mai mari, mobilierul necesar acestei încăperi poate fi dispus pe trei laturi, în formă de U, cu deschiderea spre peretele cu uşă. 

Lumina în bucătărie

Iluminatul în bucătărie impune aceeaşi regulă principală ca pentru toate sectoarele de muncă: lumina zilei să vină din partea stîngă şi masa de pregătire a alimentelor să aibă o bună iluminare. O amenajare nu poate fi reusita fara iluminarea corecta a bucatariei. 

Dacă în bucătărie se montează în acest scop aplice, nu-şi vor găsi locul deasupra aragazului ori a chiuvetei, unde aburii pot afecta calitatea iluminatului. Coborat din plafon, un bec central, pînă la 2,00 m înălțime, va distribui în toată bucătăria o lumină corectă. Iluminatul local, respectiv folosirea unei surse de lumină suplimentară (la pregătirea alimentelor, la supravegherea servitului mesei etc.), este indicată pentru a cruța ochii gospodinei care îşi petrece aici cîteva ore de muncă. 

Locul pentru pregătirea alimentelor, respectiv masa-suport pentru curățarea, spălarea, tăierea acestora, poate fi o placă din lemn, fixată prin rabatare pe perete sau o masă, aşezată de regulă în spațiul dintre chiuvetă şi aragaz. De dimensiuni variind între 0,60/1,00 1,30 m, masa respectivă se păstrează întotdeauna în perfectă stare de curățenie. 

Construită din plăci melaminate, uşor de întreţinut, de culoare albă sau pastel, masa este de preferat să fie rabatabilă (strînsă) la perete. În condiţiile în care este o masă obişnuită, nu se acoperă cu fețe de masă din plastic, panză sau muşama, care îngreuiază păstrarea curăteniei. 

Pentru ornament, cînd nu se lucrează, masa poate fi decorată cu un mic articol textil decorativ sau cu o glastră artizanală cu flori de cîmp. Apoi, în stînga acestei mese, chiuveta, cu suportul special pentru zvîntarea veselei spălate, iar în dreapta aragazul. 

Dulapul suspendat - o piesa necesara pentru o amenajare a bucatariei

Deasupra mesei de pregătire a alimentelor, un corp de dulap suspendat in care se țin la îndemînă 2-3 funduri de lemn (pentru carne, pentru paine, pentru legume), cuțite, linguri mari, deschizătoare de conserve, de sticle. Tot aici, pe o placă suport se aşază la îndemînă elementele mixerului utilizate mai frecvent, dispozitivul pentru creme, amestecuri, sucuri, pentru măcinat etc. 

Pe placa suport a mesei folosită la pregătirea alimentelor se pot păstra 2-3 cratițe, 1-2 oale, maşina de tocat, stecurători, răzătoarea etc. Dispusă la cel puțin 40-45 cm distanță de chiuvetă, masa respectivă va fi placată cu melamină ca şi masca chiuvetei care, la rîndul ei, se va păstra în permanență în stare de curățenie. Legumele şi fructele curățate, respectiv partea care se aruncă, se string în recipientul special destinat resturilor menajere. 

Adăpostit în masca chiuvetei, acest recipient se goleşte după fiecare utilizare, se spală cu apă fierbinte şi detergent şi se dezinfectează. Tot în masca chiuvetei se păstrează cutia cu detergent, praf de spălat, sticle cu alcool dezinfectant, periile şi cîrpele de spălat pe jos. Acestea din urmă trebuie spălate după folosire cu apă fierbinte şi detergent, bine limpezite şi zvîntate. Se înțelege că în locuințele cu copii mici, elementele necesare curățeniei (detergent, alcool, dezinfectante) se păstrează numai sub cheie. 

Spațiul necesar lucrului în fața mesei de preparat alimentele trebuie să fie de minimum 90 de cm. Vizavi de masa pentru pregătirea alimentelor, respectiv pe peretele opus, se instalează o friză de dulapuri suspendate în care se depozitează vesela, aparatura, tacamurile ce se folosesc în bucătărie ş.a. Se înțelege că fiind departajate cu polite şi avind sertare, pentru diverse utilități, acest gen de dulapuri se închid şi cu uşi prin sistemul închizătorilor cu magnet. 

Bucătăria trebuie să adăpostească toate cele necesare preparării mesei, într-un mobilier cît mai simplu, compartimentat practic, care să fie uşor de întreţinut. Pentru o amenajare reusita a bucatariei, trebuie sa dam dovada de grija pentru reducerea pe cît posibil a suprafetelor pe care se pot depune praful, funinginea şi microbii trebuie să fie elementul numărul unu pe baza căruia se procedează la mobilarea bucătăriei

Mobilarea bucătăriei

Nu încape îndoială că tinerele familii care îşi mobilează apartamentul nou, apartamentul de la bloc, vor renunţa la bufetul de bucătărie, greoi, incomod şi nepractic. Amenajarea unei bucatarii noi trebuie sa se faca mai degraba cu gandul la viitor, nu la moda cu care am crescut si care poate nu mai este practica in prezent. 

Aşezarea unui asemenea mobilier în bucătăriile moderne şi încărcarea pereților cu „panoplii" pentru cratițe, tigăi, capace, linguri, polonice etc. constituie o adevărată paradă inestetică şi neigienică, o deprindere la care se impune categoric renunțarea. Friza de dulapuri aşezată direct pe pardoseală, care să înglobeze şi chiuveta, sau aşa cum aminteam, suspendarea pe perete la înălțimea potrivită sînt arhisuficiente în cele mai multe cazuri. 

Dacă dimensiunile permit, mobilierul bucătăriei poate fi completat cu cel pentru servitul mesei. Un dispozitiv special sau chiar masa va servi şi la călcatul rufelor. În cel mai îndepărtat colț față de sursa de căldură şi de fereastră va fi aşezat frigiderul; acesta îşi poate găsi cel mai bun loc în vestibul sau într-un spațiu mascat din coridorul lung, pentru a fi ferit de temperatura ridicată sau de aburii ce se degajă de la prepararea alimentelor. 

Zona de preparare propriu-zisă a mîncărurilor se concretizează în existenţa unui aragaz cu gaze, electric sau mixt, bineînțeles, cu cuptor. Ultimele tipuri de aragaze sînt din ce în ce mai frumoase şi bine dotate. 

Există aragaze al căror cuptor este prevăzut cu flacără dublă, repartizate lateral sau cu acelaşi arzător cu flacără dublă, amplasat pe centrul cuptorului. Mai mult, ultimele tipuri de aragaze au un dispozitiv special la arzătorul cuptorului care în caz de stingerea flăcării asigură reaprinderea automată. 

Aragazele cu 3-4 ochiuri au cuptor cu ,,vizor", cu o placă transparentă, rezistentă la căldură, prin care gospodina poate urmări stadiul de coacere, frigere, fierbere al alimentelor, fără să fie nevoită să deschidă uşa. Întotdeauna aragazul trebuie așezat în apropierea ferestrei şi a deschiderii speciale din zid pentru aerisire, astfel ca atunci cand flacara este dată din neatenţie prea mare şi prin arderea incompletă a gazelor se degajă în încăpere oxid de carbon, acesta să poată fi evacuat în mediul extern. 

Igiena şi ordinea în bucătărie

Orice gospodină care ține la curățenia bucătăriei, nu-şi permite ca în cuptorul aragazului să facă un depozit de tigăi cu resturi de grăsime, de cratițe, a căror spălare se amînă nemotivat etc. Curățat din timp în timp, fierbînd cu grijă alimentele în acest compartiment al aragazului astfel încît să nu sară stropi care să-i murdărească interiorul, cuptorul trebuie păstrat curat cu aceeaşi grijă cu care sînt întreținute placa suport a focurilor, capacul sau exteriorul aragazului. 

Pretextul ,,nu se vede în cuptor" ascunde lipsa de igienă, de grijă pentru calitatea preparatelor realizate şi chiar pentru sănătatea familiei. În ce priveşte planul de spălat din bucătărie, ideale sînt chiuvetele cu două cuve: una pentru spălat veselă, a doua pentru limpezit. 

Debarasate de resturile de mîncare cu o spatulă specială din material plastic, spălate cu apă fierbinte şi cu ajutorul unui spălător-burete sau al unui spălător-perie, farfuriile se curăță sub jet de apă, se limpezesc şi se pun în scurgătorul special pentru a se zvînta. La robinetul chiuvetei se atașază un mic duş cu furtun flexibil care va asigura o bună limpezire a vaselor spălate şi nu va permite apei să sară în stropi pe toată chiuveta. 

Pe chiuvetă nu se aşază obiecte prea grele ori foarte voluminoase care pot afecta stabilitatea acesteia sau o pot murdări cu substanțe care, odată impregnate în email, sunt greu de îndepărtat.